In my previous post I mentioned about 'Kuih Jepun'. Now dah tau apa nama kuih tu. Mochi. Mochi ni sejenis makanan yang dibuat dari tepung pulut Jepun. Teksturnya memang lembut. Ala-ala tepung gormak Malaysia lah. So, I decided to try and make it my own. Ternyata menguji kesabaran sikit nak membuatnya coz teksturnya yang melekit-lekit. To compare dengan mochi yang I beli haritu dengan yang I buat hari ni memang lah macam langit ngan bumi, but the taste almost similar. Bezanya, pakai tepung pulut biasa ngan tepung pulut Jepun akan membuatkan tekstur Mochi ni berbeza sikit. Yang lain tu, sama je rasanya. For those yang nak cuba, boleh lah guna resepi ni sebagai rujukan. Btw, resepi ni pun jumpa kat Internet (tak ingat dah website mana).
Bahan:- (Boleh buat untuk 24 biji - ikut berapa besar size Mochi yang nak dibuat)
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung jagung
3-4 sudu besar susu pekat manis
1 cawan air mendidih
Pewarna
Tepung kentang / kelapa kering
Inti : Read bean paste (beli je)
Caranya :-
1. Campurkan tepung pulut dan tepung jagung. Masukkan air panas dan kacau hingga rata.
2. Masukkan susu pekat manis dan gaul sebati hingga menjadi doh.
3. Bulat-bulatkan dan simpan dalam peti sejuk hingga tiba masa untuk digunakan.
4. Bulat-bulatkan inti dan masukkan kedalam doh tadi. (Macam buat kuih bijan).
5. Kukus selama 10 minit.
6. Golekkan dalam tepung kentang / kelapa kering masa tengah panas.
0 comments:
Post a Comment