Experimenting Macaron II

Salam semua,

I've been experimenting my macaroon again. Kali ni try guna Swiss Method for the Meringue. The Swiss Method ni nampak lebih mudah dan memang my macaroon terus pakai skirt and the taste pun not so bad, not too sweet but lebih fragile than the Italian Meringue.

Actually, everytime nak prepare macaroon ni memang hati sentiasa berdebar2 dan resultnya hanya dapat dilihat bila shell ni dah di bakar samada dia akan pakai skirt ke tidak, shell tu pecah ke, lshell tu licin ke dan macam2 lagi lah dan masa nak tunggu sampi shell tu di bakar agak panjang, so kalau tak jadi, nak ulang balik process tu memang nangis lah akak kat dapur..waa...

This time aku beranikan diri untuk cuba the Swiss Method....hmm..Alhamdulillah, it turn up to be successfull tapi shell dia memang lebih fragile dan lebih gebu dari Italian method. Personally, hati aku pun agak berbelah bagi. Personally, the Italian method ni memang lebih leceh dan kadar kesuksesannya pun turun naik tapi shell dia lebih stabil dan walaupun swiss method ni lebih mudah tapi end resultnya agak susah nak jaga. Anyhow, aku akan guna kedua-dua method alternately ikut keperluan :0








 Yang kat atas ni semuanya Macaroon with Swiss Meringue.


 Yang ini pulak macaraoon with Italian Meringue.


4 comments:

ardinihumaira said... [Reply to Comments]

dni teringin sangat nak makan macaroons ;)

Erin-mummy Marsya Qistina + Marissa Qaisara said... [Reply to Comments]

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=5887815413291613390&postID=264868629707724005

1na said... [Reply to Comments]

Zu,

Yang wana punya tu swiss ka italian?

BTW, sedap la cuma yg filling (?) color pink manis betui hahahahah

Anna said... [Reply to Comments]

Wana,

Wana punya Italian Merinque. Memang manis, InsyaAllah, next trip try to reduce lagi the sugar.

Related Posts with Thumbnails